Topprestaties voor Laurens Smulders

13 juni 2020

Onze Olympiadekampioen Laurens Smulders (klas 6) heeft afgelopen week opnieuw twee mooie medailles aan zijn toch al goed gevulde prijzenkast kunnen toevoegen. Hij werd dinsdag zowel eerste in de nationale finale van de Scheikunde Olympiade als tweede in de nationale finale van de Natuurkunde Olympiade, op slechts één punt van de winnaar. Geweldige prestaties.

Door de coronamaatregelen waren er ditmaal geen finaleweken op locatie. De 17 deelnemers aan de Scheikunde Olympiade konden zich met online les- en oefenmateriaal voorbereiden op het theoretisch examen dat op 9 juni afgenomen is. De vier winnaars vertegenwoordigen Nederland op de Internationale Chemie Olympiade. Deze zou van 6 t/m 15 juli in Istanbul gehouden worden, maar in plaats daarvan wordt nu op 25 juli gelijktijdig in meer dan 60 landen onder examenomstandigheden een 5 uur durende theorietoets afgenomen. Op deze manier kunnen de toppers van deze olympiade zich dit jaar toch wereldwijd meten met andere getalenteerde scholieren.

Voor de 28 deelnemers aan de Natuurkunde Olympiade was er een volledig digitale week die bestond uit colleges, werkcolleges, een practicumtoets en een theorietoets. Normaal gesproken mogen de vijf besten naar de internationale finale. Deze zou dit jaar in Litouwen gehouden worden. Maar dit evenement gaat vanwege de coronasituatie helaas niet door.

Tijdens beide prijsuitreikingen feliciteerde minister Arie Slob in een videoboodschap alle leerlingen met hun prestaties.

Het Olympiadeseizoen is voor Laurens nog niet voorbij. Hij is namelijk ook nog in de race bij de Olympiade van het vak Nederlands. Onder begeleiding van een expert in het vakgebied hebben de finalisten een wetenschappelijk onderzoek gedaan binnen de neerlandistiek. Laurens heeft in dat kader een algoritme ontworpen waarmee hij twee gelijkwaardige vertalingen van een tekst van de Nederlandse filosoof Spinoza met elkaar kan vergelijken. De 15 finalisten hebben inmiddels een filmpje moeten inleveren waarin zij de resultaten van hun onderzoek presenteren. Een deskundige jury zal later deze maand op basis van die filmpjes bepalen wie de eindzege behaalt. Zie ook https://olympiadenederlands.org/index.php/ditzijndefinalisten/

Daarnaast nam Laurens op 4 juni zijn fantastische cijferlijst in ontvangst tijdens de feestelijke drive-through. Laurens is geslaagd met maar liefst drie keer een 10 en negen keer een 9!

Topprestaties voor Laurens Smulders

Terug naar het overzicht

Onze keurmerken en samenwerkingen