Het is vandaag:
 
Article Details
Lezing: ‘Het Laatste Oordeel van Michelangelo’ Bericht geplaatst op: 27-9-2019


Lezing: ‘Het Laatste Oordeel van Michelangelo’


Op dinsdag 8 oktober a.s. wordt in de collegezaal van onze school een voordracht gehouden onder de titel "Het Laatste Oordeel van Michelangelo". De spreker is drs. Jan Groote Schaarsberg (classicus).

Michelangelo begint 24 jaar nadat hij de plafondschildering in de Sixtijnse kapel heeft voltooid, in 1536 aan een tweede grote opdracht: een schildering van Het Laatste Oordeel, dat hij voltooit in 1541, op de muur achter het altaar in dezelfde kapel. Weer verraste hij vriend en vijand, dit keer omdat zijn voorstelling van Het Laatste Oordeel fundamenteel verschilde van alle voorafgaande. Waren de reacties op zijn plafondschildering unaniem zeer lovend – hij hield er het epitheton il divino aan over – nu lag dat anders. Naast waardering kreeg hij veel kritiek: te veel naakt, te profaan en zelfs godslasterlijk. Hij heeft het zelfs moeten meemaken dat nog tijdens zijn leven correcties werden aangebracht. In deze lezing zal gedetailleerd op dit alles worden in gegaan.

Deze lezing wordt georganiseerd door de Bredase afdeling van het Nederlands Klassiek Verbond. De aanvangstijd is 20.00 uur, en de lezing zal duren tot ca. 22.00 uur (pauze halverwege).
Belangstellenden zijn van harte welkom. Bent u geen lid van Nederlands Klassiek Verbond, dan betaalt u 4 euro entree.

NB: Voorafgaand aan de lezing vindt in de collegezaal een ledenvergadering plaats van de leden van de afdeling. Niet-leden wordt vriendelijk verzocht buiten de zaal te wachten tot het aanvangstijdstip van 20.00 uur.

Toekomstige lezingen van het NKV:
- 19 november: Plato’s filosofie van de liefde (dr. Christiaan Caspers)
- 14 januari: Romeinse wegen in Brabant (drs. Joep Rozemeyer)
- 11 februari: Is de Aeneïs wel zo goed? (dr. Bram van der Velden)
- 17 maart: Het Perzische Rijk: het Amerika van de Oudheid van binnenuit bekeken (prof. dr. Bert van der Spek)
Terug