Lezing Ovidius 8 januari 2019 Bericht geplaatst op: 13-12-2018

Dit jaar worden in de zesde klas voor het eindexamen Latijn passages gelezen uit het werk van de Romeinse dichter Ovidius. Deze dichter werd aan het eind van leven door de keizer verbannen naar de kust van de Zwarte Zee, maar hij hield niet op met dichten. In het gedicht Tristia IV.10 (dit jaar door de leerlingen te lezen) geeft Ovidius een beschrijving van zijn eigen levensloop.

Bij dit eindexamenthema sluit de lezing “Het beeld van Ovidius in de moderne literatuur” aan, die gehouden zal worden op dinsdag 8 januari door dr. Rogier van der Wal (classicus en filosoof).

In de lezing wordt een vergelijking gemaakt tussen het beeld van Ovidius’ leven en ballingschap dat hij zelf schetst in zijn gedicht Tristia IV.10 enerzijds, en zoals dat naar voren komt in een aantal hedendaagse romans anderzijds. De roman Die letzte Welt van de Oostenrijkse auteur Christoph Ransmayr (verschenen in 1988) is daarvan de bekendste, maar er zijn meer romans over Ovidius geschreven, minder bekend maar evengoed de moeite waard: David Maloufs An Imaginary Life uit 1978, Benita Kane Jaro’s Betray the Night (2009) maar ook de intrigerende roman Dieu est né en exil waarmee Vintila Horia, zelf een verbannen en inmiddels vergeten auteur uit Roemenië, in 1960 de Prix Goncourt won.

De organisatie van deze lezing wordt verzorgd door de Bredase afdeling van het Nederlands Klassiek Verbond. De voordracht wordt gehouden in Mariëndal, Duivelsbruglaan 13, Breda (parkeren op het Schoolakkerplein). De aanvang is 20.00 uur (verwachte eindtijd 22.00 uur).
Voor leerlingen is de toegang gratis. Ook andere belangstellenden zijn van harte welkom; niet-leden van het NKV betalen 4 euro entree.