Talenfeest op het Stedelijk Bericht geplaatst op: 18-11-2018

Veel records zijn dit jaar gebroken met de talencertificaten op het Stedelijk Gymnasium in Breda. Er zijn in totaal 329 certificaten behaald door de leerlingen in vier talen, Engels, Frans, Duits en Spaans. Voor Duits, Frans en het hoge CPE-niveau van Engels waren er zelfs meer geslaagden dan ooit.

De talencertificaten zijn internationaal erkend en de hogere niveaus kunnen zelfs toegang tot een buitenlandse universiteit mogelijk maken. De niveaus zijn gerelateerd aan het Europees Referentie Kader (ERK) en zijn in heel Europa gelijk.

Vrijdag 9 november was de uitreiking aan de bovenbouwleerlingen die Engels - Cambridge hebben gehaald, 48 keer het C1-niveau en maar liefst 67 keer C2, dat is het hoogste niveau, ook wel bekend als ‘Proficiency’. De leerling is dan een ‘near-native speaker of English’. Ook landelijk gezien is dit een bijzondere score.

Bij Frans DELF konden 41 leerlingen hun diploma ophalen, 23 op B1 niveau en maar liefst 20 op B2 niveau, voor scholieren het hoogst haalbare. Bij Goethe Duits vielen 42 leerlingen in de prijzen, 25 met een B1 diploma, 14 met B2 en zelfs drie met het hoge C1 diploma. En ook Spaans DELE scoorde goed met 11 geslaagden, 8 leerlingen met A2 en 3 met B1.

Vrijdag 16 november, kwamen 120 leerlingen hun B2-first (voorheen First Certificate of English) ophalen waar ze vorig jaar in klas 3 examen voor hebben gedaan. De meeste van deze leerlingen zullen in de bovenbouw ook doorgaan voor de hogere niveaus bij Cambridge en doen wellicht ook mee bij de andere talen.

Het versterkt talenonderwijs dat voor verdieping en extra uitdaging zorgt bij de moderne vreemde talen, is op het Stedelijk begonnen met een Cambridge-pilot in 2002 en in 2004 slaagden de eerste 48 leerlingen voor B2-First.

Sinds 2006 zijn ook voor Spaans de DELE-certificaten behaald. Delf Junior (Diplôme d’Etude de Langue Française) wordt op school aangeboden sinds 2011 en een jaar later volgde ook Goethe Duits.

De school is supertrots op de leerlingen die één, maar heel vaak ook meerdere certificaten wisten te verdienen. Allemaal van harte gefeliciteerd!