PreGym voor groep 8

Speciaal voor de leerlingen van groep 8 biedt het Stedelijk Gymnasium Breda voor het tweede jaar PreGym aan. We hebben deze modules in het leven geroepen omdat we van diverse basisscholen te horen kregen dat zij het zouden toejuichen als sommige leerlingen wat intensiever kennis zouden kunnen maken met onze school en ons uitdagende gymnasiale onderwijs. Op deze manier kunnen zij goed kijken of de school bij hen past.

PreGym bestaat uit maar liefst zes modules: Geschiedenis, Wiskunde, Latijn, Natuurkunde, Tekenen en Frans. Een module is een kort project waarbij de leerlingen gaan werken aan een paar uitdagende onderzoeksopdrachten. Het PreGym begint op een maandag met een startmiddag op onze school waarbij de opdracht wordt toegelicht en de leerlingen ook al meteen aan de slag gaan. Daarna wordt de opdracht meegenomen zodat de leerlingen er op hun eigen school aan verder kunnen werken. Belangrijk is wel dat er genoeg tijd voor vrijgemaakt kan worden tijdens de reguliere schooltijd.

Tussentijds kan er via mail hulp gevraagd worden aan speciaal geselecteerde leerlingen uit klas 6 van onze school. Aan het eind van iedere module is er een terugkommiddag waar uw leerlingen hun eindresultaat kunnen laten zien en daar feedback op krijgen van de docent en van de hulpleerlingen.

Een leerling kan aan één of meerdere modules meedoen, afhankelijk van het aantal beschikbare plaatsen.

Voordat de leerlingen mee kunnen doen, moeten zij voldoen aan de volgende criteria:

• De leerkracht moet de meerwaarde voor een leerling zien om deel te nemen aan het PreGym. De leerling werkt immers enkele uren per week tijdens schooltijd aan het project van het PreGym.
  • De leerling heeft een voorlopig VWO-advies.
  • De ouders zijn akkoord dat de leerling deelneemt aan het PreGym. De leerling komt namelijk voor de startmiddag en de afsluiting van de module naar het Stedelijk Gymnasium.
  • De leerling schrijft zelf een motivatiebrief aan de leerkracht waarom hij/zij wil meedoen aan het PreGym. In deze motivatiebrief zijn de volgende vragen beantwoord:

• Waarom wil jij meedoen aan het PreGym?
  • Welke doelen ga jij jezelf stellen bij dit project?
  • Maak je top 3 van de modules die je voorkeur hebben.

Indien alle partijen akkoord zijn, schrijft de leerkracht de leerling hier in.

Wij doen ons best om iedere leerling te plaatsen bij zijn favoriete module. Er is per module plaats voor 30 leerlingen maximaal. Dit kan betekenen dat, wanneer een module vol zit, de leerling wordt uitgenodigd voor module 2 of 3 van zijn top 3.

Modules

Module