PreGym voor groep 8

Het Stedelijk Gymnasium Breda start dit jaar met de pilot PreGym. We hebben deze pilot in het leven geroepen omdat we van diverse basisscholen te horen kregen dat zij het zouden toejuichen als sommige leerlingen wat intensiever kennis zouden kunnen maken met onze school en ons uitdagende gymnasiale onderwijs. Op deze manier kunnen zij goed kijken of de school bij hen past.

De pilot bestaat uit drie modules: wiskunde, latijn en geschiedenis. Een module is een kort project waarbij de leerlingen gaan werken aan een paar uitdagende onderzoeksopdrachten. Het PreGym begint op een maandag met een startmiddag op onze school waarbij de opdracht wordt toegelicht en de leerlingen ook al meteen aan de slag gaan. Daarna wordt de opdracht meegenomen zodat de leerlingen er op hun eigen school aan verder kunnen werken. Tussentijds kan er via mail hulp gevraagd worden aan speciaal geselecteerde hulpleerlingen van onze school. Aan het eind van iedere module is er een terugkommiddag waar uw leerlingen hun eindresultaat kunnen laten zien en daar feedback op krijgen van de docent en van de hulpleerlingen.

Ook de leerkracht van groep 8 ontvangt een exemplaar van de opdracht om te weten waar de leerlingen mee bezig zijn. Een leerling kan aan één of meerdere modules meedoen, afhankelijk van het aantal beschikbare plaatsen.

Voordat de leerlingen mee kunnen doen, moeten zij voldoen aan de volgende criteria:

• De leerkracht moet de meerwaarde voor een leerling zien om deel te nemen aan het PreGym. De leerling werkt immers enkele uren per week tijdens schooltijd aan het project van het PreGym.
  • De leerling heeft een voorlopig VWO-advies.
  • De ouders zijn akkoord dat de leerling deelneemt aan het PreGym. De leerling komt voor de startmiddag en de afsluiting van de module naar het Stedelijk Gymnasium.
  • De leerling schrijft zelf een motivatiebrief aan de leerkracht waarom hij/zij wil meedoen aan het PreGym. In deze motivatiebrief zijn de volgende vragen beantwoord:
  • Waarom wil jij meedoen aan het PreGym?
  • Welke doelen ga jij jezelf stellen bij dit project?
  • Maak je top 3 van de modules die je voorkeur hebben.

Indien alle partijen akkoord zijn, wordt de motivatiebrief + de motivatie van de leerkracht doorgestuurd naar groep8@gymnasiumbreda.nl

De brief dient vóór 04 december te zijn ingeleverd. Let op: er zijn 15 plaatsen per module.

Modules

• PreGym module 1: Wiskunde - 09-12-2019 t/m 06-01-2020

Startmiddag op 09-12 en de terugkommiddag op 06-01 (beide dagen 13:30 – 15:30 uur).

• PreGym module 2: Latijn - 13-1-2020  t/m 27-01-2020

Startmiddag op 13-01 en de terugkommiddag op 27-01 (beide dagen 13:30 – 15:30 uur).

• PreGym module 3: Geschiedenis – 03-02-2020 t/m 17-02-2020

Startmiddag op 03-02 en de terugkommiddag op 17-02 (beide dagen 13:30 – 15:30 uur).

De lokalen zullen te vinden zijn op de website bij het kopje “groep 8”.